Kaffe

Kaffe er jo en væsentlig del af vores hverdag og kultur.
Og heldigvis er der efterhånden kommet et større fokus på kvaliteten af denne skønne drik, og der findes nu mange gode steder man kan få serveret kvalitets-kaffe i mange varianter.

Man har rigtig god mulighed for at brygge udsøgt kaffe derhjemme, hvis man lige sætter sig lidt ind i det basale i de forskellige brygmetoder, og køber kvalitets kaffe.
Der er i de senere år kommet en hel del små kafferisterier i det danske landskab, med fokus på gourmet og ikke bare konsum, hvor man med fordel kan købe sine friskristede bønner.

Hvis man ser sig for er det også muligt at købe kvalitetsbønner i nogle supermarkeder.

Man kan komme langt i brygningen af den gode kop med udgangspunkt i indkøbet af  kvalitetsbønner og anskaffelse af det mest nødvendige udstyr.

Her følger 4 basale brygmetoder :

1) Drypkaffe
En gammeldags metode, som med lidt optimering brygger en rigtig lækker kop.
Hario V60 er kombineret med lidt “know how” et godt bud på hvad der skal til for på en enkel måde, at få den udsøgte smag frem i koppen.  (klik på denne opskrift)

2) Aeropress
En nyere metode som mange er blevet glade for. Den er også nem hvis man f.eks er på rejse. Man kan bruge den på flere forskellige måder. (se mere her)

3) Coldbrew
Denne metode går ud på at lave et koldudtræk af kaffen, som giver en meget aromatisk smag med mindre syrlighed. Det er virkelig en lækker servering f.eks på en varm dag.
(Se på denne side lidt nede under “immersion”)
Man kan f.eks bruge kande som nedenstående med indbygget filter.

Hvis man vil tage yderligere skridt ind i kaffens verden og nørde med gode kaffeoplevelser, kan man gå videre og selv begynde at riste kaffen derhjemme, ligesom man kan brygge sit eget øl 🙂
Når man rister selv får man en god føling gennem den proces hvor smagen og karakteren i kaffebønnerne dannes og man har yderligere indflydelse på det der ender i koppen.
Her ses min Gene kafferister, som er en skøn lille maskine at arbejde med i hjemmet.
Den kan riste ca 300 gram af gangen.

gene-kafferister

 

Essensen af kaffe kan vel nok siges at være espressoen, som er kaffens sjæl.
Der er mange måder at gå til espressobrygning på, og virkelig mange aspekter indenfor den kunst. Der findes et dansk forum for nørderier indenfor denne genre, som hedder Espressobar. Her er der rigtig meget information om det meste indenfor kaffe; kaffebrygning , -ristning, kunsten af lave en espresso samt alle afskygninger og aspekter af kaffens verden. (klik på billedet for at gå til siden)

Danmarks største kaffeforum...

Jeg har selv en boheme-type espressomaskine, nemlig La Pavoni som er en lever-maskine, hvilket vil sige en maskine hvor man med et håndtag selv kan kontrollere trykket som espressoen bliver ekstraheret med. Det kræver lidt øvelse at mestre, men tilføjer en herlig ekstra dimension til espressobrygningen.
Det er meget afgørende at have en god kaffekværn som skal være specialiseret til at male bønnerne til espresso fordi de skal males meget fint og ensartet.
Her ses La Pavoni´en og en Quamar M80 kværn.

58f9552c-d274-4a9c-a0af-994b4d2e67d4

Dette lækre setup kan frembringe den dejligste espresso med en super fed crema,
som er noget af det man stræber efter i det gode espresso-shot.
Her ses i en video hvordan espressoen driver ud af portafilteret nærmest som flydende mørk chokolade 🙂

img_27681

 

Der findes en webpage som handler om at smage på det man putter i munden, hvor der bl.a. ligger en podcastserie om kaffe. Den er værd at lytte til, hvis man er interesseret i at vide mere om emnet. (klik på billedet for at gå til siden)

smagen-af-kaffe