Kaffe

Kaffe er jo en væsentlig del af vores hverdag og kultur.
Og heldigvis er der efterhånden kommet et større fokus på kvaliteten af denne skønne drik, og der findes nu mange gode steder man kan få serveret kvalitets-kaffe i mange varianter.
Der er også kommet en hel del små kafferisterier til i det danske landskab, med fokus på gourmet og ikke bare konsum. Så tak for det.

Hvis man er mere interesseret i den gode kaffeoplevelse kan man også tage skridtet videre og selv begynde at riste kaffen derhjemme, ligesom man kan brygge sit eget øl.
Når man rister selv får man følingen med den proces hvor smagen dannes og man kan have indflydelse på det der ender i koppen. Her ses min Gene kafferister, som er en skøn lille maskine at arbejde med i hjemmet. Den kan riste ca 300 gram af gangen.

gene-kafferister

 

Essensen af kaffe kan vel nok siges at være espressoen, som er kaffens sjæl ekstraheret med varmt vand. Der er mange måder at gå til espressobrygning på, og virkelig mange aspekter indenfor den kunst. Der findes et dansk forum for nørderier indenfor denne genre, som hedder Espressobar. Her er der rigtig meget information om det meste indenfor kaffe; kaffebrygning , -ristning, kunsten af lave en espresso samt alle afskygninger og aspekter af kaffens verden. (klik på billedet for at gå til siden)

Danmarks største kaffeforum...

Jeg har selv en boheme-type espressomaskine, nemlig en La Pavoni som er en lever maskine, hvilket vil sige en maskine hvor man med et håndtag selv kan kontrollere trykket som espressoen bliver ekstraheret med. Det kræver lidt øvelse at mestre, men tilføjer en herlig ekstra dimension til espressobrygningen.
Det er også afgørende at have en god kaffekværn som skal være specialiseret til at male bønnerne til espresso fordi de skal males meget fint og ensartet.
Her ses La Pavoni´en og en Quamar M80 kværn.

58f9552c-d274-4a9c-a0af-994b4d2e67d4

Dette lækre setup kan frembringe den dejligste espresso med en super fed crema, som er noget af det man stræber efter i det gode espresso-shot.
Her ses i en video hvordan espressoen driver ud af portafilteret nærmest som flydende mørk chokolade 🙂

img_27681

 

Hvis man vil læse mere om kaffen og hvad der danner smagen, i processen fra frugten på busken, plukningen, tørringen, ristningen og tilberedelsen, er der her en fin og let læselig videnskabelig artikel om hele forløbet. (klik på billedet for at komme til artiklen).

kaffe-artikel

 

Der findes en webpage som handler om at smage på det man putter i munden, hvor der bl.a. ligger en podcastserie om kaffe. Den er værd at lytte til, hvis man er interesseret i at vide mere om emnet. (klik på billedet for at gå til siden)

smagen-af-kaffe