Øl, øltyper og etiketter

Man skelner typisk mellem to typer af øl; overgæret og undergæret.

Kort sagt er overgæret øl forgæret ved en højere temperatur, typisk mellem 18-24 grader og undergæret øl ved en lavere temperatur mellem 8-14 grader.

Overgærede øl typer, som også går under en samlet betegnelse “ale”, har typisk en større mundfylde og flere smagsnuancer end de undergærede typer, som går under en samlet betegnelse “lager”, der typisk har en slankere profil og en renere smag.

Det øl jeg mest er optaget af at brygge er overgæret og velhumlet øl. Humlen giver bitterhed til øllet og også et væld af smags og duft nuancer. Stilarter som amerikansk pale ale og IPA er blandt mine absolutte favoritter.

Men jeg har gennem tiden produceret et væld af forskellige øl. Helt lyse øl på ned til 2% alkohol, bitter lakridsrods øl, pilsner, amber ale, belgiske stilarter, brown ale, røgøl, imperial IPA, stout, porter og barley wine for at nævne nogen typer.
Du kan se mange af mine opskrifter på: www.beercalc.dk også nedenstående tre prisvindende øl (søg på “kenneth larsen” i feltet “Brewer”).

humlepraxis 6-pack

 

Det er blevet til 3 medaljer ved DM i håndbryg.
To bronze placeringer indenfor IPA, og en guld placering for min kaffeporter.

foto(11)

Priserne er vundet før mit bryggeri fik navnet “HumlepraXis”.
Det var glædelige resultater, specielt fordi jeg har kun deltaget i konkurrencen tre gange.

Man kan også hygge sig med at lave særlige etiketter til sine øl.

Man kan på en nem måde lave en speciel eller personlig etiket på sitet;
www.beerlabelizer.com, her er et par eksempler :

Goldberg CD udgivelse 2                  Jul Pale ale

 

Et tidligere bud på et sæt etiketter til HumlepraXis´s  øl

foto(12)

Her et A4 print med 8 etiketter

Det var en fleksibel etiket hvor jeg i hånden kunne skrive hvilken specifik øl der var i flasken, så var det overkommeligt mht. design og print.

Det er spændende at eksperimentere med nye bryg og det gør jeg løbende på det lille “Nimbus” anlæg. Ølbrygning rummer en utroligt stor variation af muligheder og retninger.

Der bliver også eksperimenteret rigtig meget på ølscenen i Danmark. I de sidste adskillige år er der hvert år kommet omkring 700 nye øl på markedet, skabt af de danske mikrobryggerier ! Det er en imponerende kreativitet og eksperimenteren som giver os et radikalt andet øl marked end for få år tilbage, hvor vi næsten kun havde de store bryggeriers industrielle produkter. Her et besøg hos Søgårds Bryghus i Aalborg

foto(15)

Hvis du vil vide mere om hvad der sker på det danske øl marked med vores mange fine mikrobryggerier kan du se mere på www.ale.dk som er foreningen af danske ølentusiasters hjemmeside.